8. srečanje z Marijo Romarico

V nedeljo, 23. septembra 2018, smo se že 8. zbrali okoli Marije Romarice iz Schönstatta. Kraj srečanja je bila že tradicionalno župnijska cerkev svetega Jurija v Starem trgu pri Ložu. Ker je bila teden dni prej, to je 15.9.2018, že 50. obletnica smrti patra Jožefa Kentenicha, sta bili glavni temi srečanja njegova življenjska pot in njegovo sporočilo za naš čas.

Ob 15. uri je zbrane kratko pozdravil Tomaž, član odbora MR. Potem smo ob petju slovenskih ljudskih evharističnih pesmi, počastili Jezusa v najsvetejšem zakramentu. Na orglah nas je spremljal je organist Andrej Okoliš. Vsebinski del programa, ki ga je zasnovala Schönstattska sestra Ramona je kot že rečeno, osvetljeval lik patra Kentenicha. Po nagovoru sestre Ramone v slovenskem jeziku je sledil dobro premišljen nagovor gospoda Marjana Pirca in življenjsko pričevanje njegove žene, gospe Irene Pirc iz župnije Breg-Drulovka pri Kranju.

Sveto mašo je daroval frančiškan pater Vid Lesjak. V pridigi, nam je povedal na kakšen način se je pred 40. leti, še kot bogoslovec, nepozabno prvič srečal s Schönstattskim gibanjem. Potem je dejal, da je p. Kentenicha pri njegovem prenoviteljskem delu za Cerkev, brez dvoma vodil Sveti Duh. O Svetem Duhu je potem nanizal nekaj misli. Med sveto mašo je Schönstattske Marijine pesmi, prepeval domači mešani pevski zbor, pod vodstvom dirigentke Andreje Kandare.
Po blagoslovu romarskih svetišč Marije Romarice, smo se še dolgo zadržali ob skrbno pripravljenih dobrotah, ki jih je pripravil prav za ta namen okrepljen odbor članic Marije Romarice.

Sestra Ramona mi je po koncu srečanja dejala, kako se je ljudem že na obrazih videlo, da veseli in srečni odhajajo domov. S članicami odbora Marije Romarice, sem delil mnenje, da je to posebno darilo Božje Matere in patra Kentenicha, katerima v priprošnjo smo devet večerov pred tem na mnogih krajih, molili rožni venec in Devetdnevnico za blagoslov srečanja.

Slike