6. srečanje z Marijo Romarico

Na sončno septembrsko nedeljo 25.9.2016, smo se v Starem trgu pri Ložu ob Mariji Romarici zbrali člani Schönstattske družine iz vse Slovenije. V cerkvenem koledarju je to bila 26. nedelja med letom, poimenovana Slomškova nedelja in obenem ekumenski dan. Srečanje smo začeli ob 14,00 s pesmijo Marija Romarica (Mãe Peregrina). Potem nas je kratko pozdravila Schönstattska redovna sestra Ramona. Sledila je sveta maša, ki jo je ob somaševanju domačega župnika gospoda Boštjana Modica, daroval ljubljanski pomožni škof gospod Franci Šuštar. Ministriral je škofov nečak, bogoslovec Janez Šuštar. Na orglah je ljudsko petje prelepih Marijinih pesmi spremljala nekdanja organistka te župnije Marija Okoliš.

Škof Šuštar se je v pridigi navezal na priliko iz evangelija te nedelje, ki je govorila o bogatašu in ubogem Lazarju. Spomnil nas je na pogosto pozabljeno resnico, da ima potem ko smo v večnosti, naše ravnanje na tem svetu čisto drugačno vrednost. prim (Lk 16,19–31)

Po sveti maši je bil napovedan 15,00 minutni odmor. Takoj so priskočile domače žene in dekleta s pecivom in napitki. Zaradi prijetne družbe, okrepčila in toplega popoldneva se je odmor v pogovorih precej podaljšal.

Sledil je pripravljen program imenovan „Sveto leto usmiljenja”, pri katerem se je ob diapozitivih in filmskih vložkih sestre Ramone izmenjavalo 5 bralcev. Predstavljene s bile tudi vse cerkve v Sloveniji po škofijah, ki imajo v tem izrednem Svetem letu usmiljenja, ki se končuje 20. septembra letos, tudi sveta vrata.

Srečanje se je nadaljevalo z reportažo postavitve Marijinega znamenja pod Šmaraškim hribom. Gre za lesen steber, na njem pa je podoba Marije iz Schönstatta v obliki romarskega svetišča. Znamenje je bilo postavljeno po notranjem dotiku članice odbora Vide Gorše.

Po reportaži je sledi „Čas za molitev”, to je češčenje Najsvetejšega zakramenta z blagoslovom. Glasbeno spremljavo je na kitari nudil župnik Boštjan. Pred zaključkom sta sledili še dve pričevanji voditeljic krogov Marije Romarice iz Metlike in Sodražice, škofov blagoslov romarskih svetišč in simbolična zahvala sestri Ramoni, gospodu župniku in gospodu škofu Franciju Šuštarju s strani organizacijskega odbora.

Slike