1. srečanje z Marijo Romarico

1. srečanje z Marijo Romarico

V soboto 29.10.2010, nas je v farni cerkvi v Starem trgu pri Ložu obiskala in združila v eno veliko družino Mati Božja iz Schönstatta. Zbrali smo se prejemniki njene podobe v obliki malih romarskih svetišč. Na obisku smo imeli tudi Njeno nekoliko večjo romarsko podobo, imenovano Auksiliar. To je podoba Schönstattske Matere Božje v lesenem okvirju, podstavkom in polkni. Mala romarska svetišča so oblikovana po njej. Auksiliar je na vseevropski turneji pred slovesnim kronanjem 8.9.2012. Dan je bil čudovit in cerkev je sijala v prav posebni lepoti in v pričakovanju srečanja z Božjo Materjo.

Ljudje so začeli prihajati in cerkev se je počasi polnila. Ob 13.00 se je začel program z predstavitvijo življenja družinskega očeta Joaoa Luiza Pozzobona. Iz skromnih začetkov v obliki njegovih večernih romanj od hiše do hiše z Marijino sliko, se je po letu 1950 razširilo gibanje Marije Romarice po vsem svetu. Na srečanju prisotno romarsko svetišče Auksiliar je kopija romarske podobe očeta Joaoa Luiza Pozzobona.

Luči v cerkvi so se ugasnile. Otroci so namesto vseh nas po cerkvi nesli prižgane svečke. Svečke nam govorijo, da smo mi vsi znamenja in majhne lučke v temini sveta. Prižgali smo tudi Velikonočno svečo, podobo Vstalega Kristusa, ki je Prava Luč sveta.

Zakonca sta pred oltar slovesno prinesla Auksiliar. Beseda Auksiliar pomeni „pomočnik”, ki nas želi tesneje povezati s svetiščem v Schönstattu. Iz male kapelice, ki ji pravimo Prasvetišče, izvirajo velike milosti na ves svet. Milosti, ki jih Marija od tu deli, so po njenem posredovanju spremenjeni darovi vsakdanjega življenja. Ti na videz nepomembni darovi, so odpovedi, žrtve, bolečine, neuspehi, razočaranja pa tudi veselje in sreča, ki jih darujemo Mariji.

Z Marijino podobo na rami je družinski oče Pozzobon v letih od 1950 do 1985, prehodil okoli štirideset tisoč kilometrov. Podobo Schönstattske Matere Marije je prinašal revnim, bogatim, zdravim, bolnim, mladim in starim… V hišo v katero vstopi Marija, vstopi tudi njen Sin Jezus.

Ob 14.00 smo molili rožni venec ob prizorih Marijinega obiskanja. Po krajšem premoru so sledila pričevanja, kaj je Marija naredila s svojo milostjo tistim, ki so jo sprejeli v svoje domove. Ob 16.00 sta sveto mašo darovala kanonik g. dr. Ivan Merlak in prelat g. Vinko Vegelj. Oba pobudnika in voditelja Schönstattskega gibanja v Sloveniji. Sodeloval je tudi domači župnik g. Janez Kebe.

Po sveti maši smo imeli češčenje Najsvetejšega. Čutili smo, da je Jezus z nami in nam po priprošnji svoje Matere, daje prav posebne milosti. Prejeli smo tudi blagoslov z Najsvetejšim. Pobožnost se je končala z blagoslovom številnih podob Marije Romarice, ki so jih prinesli odgovorni za posamezne kroge.

Ves čas nas je na kitaro spremljala sestra Ramona iz Schönstatta. Iz srca se ji zahvaljujemo, da je poskrbela tudi za program in skupaj z nami preživela nepozabno popoldne. Na svoje domove smo odšli z radostjo in mirom v srcih, trdno odločeni, da želimo Marijo Romarico prinesti tudi tistim, ki jo še ne poznajo, da bo tudi med njimi delila svoje milosti.

Tu še posebej velja geslo, ki se je uveljavilo v Schönstattskem gibanju in gibanju Marije Romarice:
NIČ BREZ TEBE BOŽJA MATI, NIČESAR BREZ NAS!

Mati Trikrat Čudovita, Kraljica in Zmagovalka iz Schönstatta! Prihajaš v naše domove, nas blagoslavljaš in prinaša mir in ljubezen. Marija, Ti si velika misijonarka, ki nenehno delaš čudeže v srcih ljudi. V romarski podobi želiš zediniti vse ljudi in jih povezati v ljubezni in spoštovanju do Sina Jezusa.

MARIJA, ZAHVALJUJEMO SE TI IN TI ŠE NAPREJ KLIČEMO: PROSLAVI SE KOT KRALJICA NOVE EVANGELIZACIJE!

Slike