7. srečanje z Marijo Romarico

IMG_2684

Na Slomškovo nedeljo 24.9.2017, smo se v Starem trgu pri Ložu ob Mariji Romarici zbrali člani Schönstattske družine iz vse Slovenije. Slovesnost čaščenje in molitve se je začela ob 14,00 in zaključila s sveto mašo ob 17,00. Srečanja z Marijo se nas je na Njeno povabilo udeležilo veliko ljudi. Najgloblje hrepenenje, ki ga čuti človeško srce je njegovo nepotešljivo hrepenenje po Bogu. Prav takšno je bilo Marijino življenje in taka je bila tudi rdeča nit srečanja.

Najprej smo s pol urno molitvijo počastili Jezusa v Svetem zakramentu. Besedila bralcev so nam govorila: Biti ob Tebi, Jezus! To je naše čaščenje!

Sledil je nagovor Schönstattske redovne sestre Ramone, v katerem nas je vabila k sprotnem darovanju vseh svojih življenjskih izkušenj v Zaklad milosti. Iz njega potem Marija deli milostne darove kakor se zdi njej primerno. S svojimi darovi in žrtvami tako prispevamo, da svet postaja lepši in znosnejši. Svet v katerem živimo, lahko po nas postaja lepo-mesto, lep-kraj,  nemško Schön-statt. Naše darove lahko primerjamo z vodo v sedmerih vrčih v Kani galilejski, ki po Jezusovem blagoslovu in na Marijino priprošnjo, postane(jo) najboljše vino. Sestra Ramona se je na koncu Bogu zahvalila vsem, ki bodo ta dan z Marijo sklenili Zavezo ljubezni in s tem postali ustanovni člani Slovenske Schönstattske družine.

Dramska ekipa mladih iz Metlike pod vodstvom gospe Martine Mužar, nam je v štirih prizorih prikazala: angelov obisk Marije v Nazaretu, srečanje Marije in Elizabete, Jožefove notranje boje ob spoznanju, da je njegova zaročenka noseča in odkrit ter zaupljiv pogovor Jožefa in Marije, v katerem se nakaže Jožefova prihodnja vloga, vloga varuha in skrbnika  Svete družine.

V nadaljevanju sta nam zakonca Alenka in Ernest iz avstrijske Štajerske, pripovedovala prigode iz življenja njune družine, ki ga napolnjuje veselje ob sedmih fantih in treh dekletih. Pri tem jim veliko pomaga družinska akademija, v katero so se povezali zakonski pari z več otroki. Ob druženju se pogovarjajo ter rešujejo pereče zakonske, vzgojiteljske in druge probleme. Vse pa jih povezuje Zaveza ljubezni z Božjo Materjo.

V njihovih domovih ima Marija iz Schönstatta svoj oltarček. To je njihovo domače  svetišče. Marijina podoba, ki so jo pridobili pri sklenitvi Zaveze ljubezni je vedno lepo okrašena in vsakodnevno obiskana. Spredaj je vrč v katerega člani družine, polagajo svoje na lističe napisane darove. Vodilo otrok Schönstattske družine se glasi: Nič brez Tebe – ničesar brez nas!

Poudarila sta, da je Marija sodelovala z Bogom pri odrešenju sveta. Ob naši vsakodnevni povezavi z Marijo, tudi mi z Njo in Jezusom sodelujemo pri so-odreševanju sveta. Pri tem naj nam pomagajo tri izkustvene gotovosti: 1. Marija je vedno z nami v našem domu; 2. Marija, vzgojiteljica ob kateri se je Jezus vzgajal 30 let, nam pomaga pri vzgoji k večji človečnosti; 3. Prejete milosti in učinke izžarevamo v svet okoli sebe in s tem izpolnjujemo svoje poslanstvo. To je lahko tudi naša spodbuda za sklenitev Zaveze ljubezni z Marijo.

Po odmoru je sledila sklenitev Zaveze ljubezni z Marijo Trikrat Čudovito, Kraljico in Zmagovalko iz Schönstatta. Pristopili so vsi, ki so se na trenutek predhodno pripravljali. Ločeno so prebrali različne pristopne molitve k Zavezi ljubezni: družine, žene in možje. Vsak od njih je dobil v dar podobo Schönstattske Marije z Detetom.

Sledila je sveta maša, ki jo je daroval ljubljanski pomožni škof, g. Franci Šuštar ob somaševanju domačega župnika g. Boštjana Modica. V pridigi se je g. škof  naslonil na evangelij te nedelje, ki je govoril o delavcih, ki jih je gospodar za delo v vinogradu najemal skoraj ves dan. Vsi so na koncu dobili enako plačilo – večno življenje. Posebej je gospod škof izpostavil veselje povabljenih na delo, saj so ta dan oni in njihove družine brez skrbi za preživetje. Ob tem moramo paziti, da po svojih merilih ne presojamo opravljenega dela drugih, ki pristopajo pozneje. Tu so tudi ljudje brez dela. Običajno povezujemo njihovo brezposelnost z lenobo, prezremo pa s tem povezano njih trpljenje in notranje stiske. Veselje slednjih je ob gospodarjevi velikodušnosti mnogokrat večje, kot veselje teh, ki so vedno pri njem.

Gospod škof je na koncu blagoslovil prisotna mala svetišča Marije Romarice. Sledil je še družabni večer ob čaju in pecivu.

Slike